onsdag 20. oktober 2010

Vinteren er her


Og slik ser det ut når snøen faller på de nye skrå vinduene:

tirsdag 19. oktober 2010

Minner om Regmnakerkurs 2. og 10. november

I forbindelse med at Tromsø er vertskap for Vennergidagene i 2011 arrangeres det Regnmakerkurs for lærere i grunnskolene i Tromsø 2. og 10. november. Informasjon er sendt ut til skolene og påmelding skjer til A.E.Scheen ved Naturfagsenteret. Påmeldingsfrister 22. oktober og 29. oktober.

fredag 8. oktober 2010

Vennergidagen 2011 til Tromsø

Regnmakernes Vennergidag er et nasjonalt arrangement for skoleelever der energibruk og klima settes på dagsordenen. 7 store byer har vært vertskap for dagen, og årets arrangement gikk av stabelen i strålende solskinn på Domkirkeodden i Hamar.

I 2011 ønsker Tromsø kommune, Nordnorsk vitensenter og statsforetaket Enova velkommen til Vennergidagen torsdag 9. juni, kl. 10.00 - 14.30 i Tromsø. Mellom 4000 og 6000 elever har vært deltatt hvert år, og også i Tromsø vil like mange elever få tilbud om å delta.

Dette blir en annerledes skoledag med aktiviteter, kåringer og et stort show med kjente artister. Det er gratis å delta for alle elever i 4., 5., 6. og 7. trinn i Tromsø, Balsfjord, Lyngen, Karlsøy, Storfjord, Målselv og Lenvik. Enova (Regnmakerne) vil besørge transport eller gi reisestøtte til samtlige deltakende skoler.

Invitasjon til samtlige skoler vil sendes ut i løpet av kort tid, og påmeldingsfristen er satt til 14. januar.

Aktiviteter på Regnmakernes Vennergidag:
•Kjente artister
•Regnmakerdans og sang; Vinden blåser vår vei
•Klatrenett
•Miniteater, gjøglere og oppvisninger
•Musefellebilrace
•Kjempesprettert
•Regnmakertelt med dans og sang
Regnmakerne, Tromsø kommune og Nordnorsk vitensenter håper både barn og voksne får en flott Vennergidag!


Norsk Juniorvannpris

Norsk Juniorvannpris er en konkurranse for ungdom mellom 15 og 20 år som ikke har påbegynt høyere utdanning. Man kan delta med et konkret prosjekt om vann og miljø som gjennomføres individuelt eller i gruppe. Prosjektene kan omhandle vannmiljøspørsmål ut fra forskjellige aspekter og innen ulike områder, fra naturvitenskap og teknikk til informasjon og samfunnsvitenskap. Prosjektene kan fokusere på lokale, regionale, nasjonale eller globale problemstillinger.

Formålet med konkurransen er å stimulere ungdommens interesse for det lokale og globale vannmiljøet. Av de påmeldte prosjektene velger en komité ut de prosjektene som får delta i den norske finalen som avholdes i Oslo hvert år. Vinneren av Norsk Juniorvannpris får også delta i Stockholm Junior Water Prize, en internasjonal konkurranse som avholdes i Stockholm i august hvert år.

I den norske finalen er premien 20 000 kroner og et flott glasstrofe. Halvparten av pengesummen går til prosjektdeltagerne og den andre halvparten går til deltagernes skole for å oppmuntre til videre satsing på vannmiljøprosjekter. Les mer om konkurransen på www.norskjuniorvannpris.no

tirsdag 5. oktober 2010

Forskningsdagene 2010


Siste uka i september har det vært arrangert forskningsdager i Norge, og Nordnorsk vitensenter har deltatt på flere arrangement i Troms og Nordland. Temaet i år var "Veien til viten" og vi ønsket å vise publikum hvordan vitenskapens pionerer laget og brukte sine egne vitenskapelige hjelpemidler.

Årets aktiviteter var derfor å lage:
  1. Abakus. Dette er en avansert kuleramme hvor man kan gjøre temmelig store beregninger nesten like fort som på kalkulator.
  2. Kvadrant. Med denne tar du høydevinkler. Kan brukes til å finne høyden på ting, avstanden bort til noe eller å navigere til sjøs
  3. Spektroskop. Deler lys opp sine enkeltfarger. Benyttes i bla. kjemien til analyse og i astronomien til å bestemme hva stjerner består av og hvordan de beveger seg i forhold til oss.

I tillegg kunne besøkende få se og prøve både mikroskop og teleskop, og se å få forklart hvordan de fungerer.

Fra v. Galileo Galilei, Joseph von Fraunhofer,
Hans Lippershey og Sir Isaac Newton
Staben har kledelig vært utkledd som kjente historiske vitenskapsmenn som på standen har kunne vise frem  og forklare noen av de instrumentene de selv var med på å utvikle.

Uken ble avsluttet med forskningstorg på Bertnesdagene i Bodø. Med sine 15-20 000 besøkende er dette det største arrangementet forskningsdagene er en del av i Nord-Norge. I år ble vi kåret til beste stand, noe som motiverer til å legge seg i selen for et spennede opplegg også til neste år.

---------------------------------------


Bildegalleri