torsdag 23. april 2009

Ny utstilling - ID-tyveri

Torsdag 23. april kl 13.00 åpner Datatilsynets direktør, Georg Apenes, utstillingen ”ID-tyveri” på Nordnorsk Vitensenter i Tromsø.

Utstillingen skal styrke bevisstheten om ID-tyveri. Gjennom blant annet å teste en fingeravtrykksscanner og å høre Jan Fredrik Karlsens historie, får publikum en innføring i hvordan ID-tyver kan stjele personopplysninger, hvordan opplysningene kan brukes og hvordan en kan beskytte seg mot dette.
ID-tyveri er et brennaktuelt tema som vi stadig får servert skrekkhistorier om i mediene. Det finnes ingen statistikk over dette problemet i Norge, men Datatilsynet merker en økning i antall henvendelser om ID-tyveri. Dette er derfor et viktig satsningsområde for Datatilsynet.

Denne utstillingen viser på en lettfattelig måte hvor og hvordan ID-tyveri kan berøre folk flest. Datatilsynet ønsker derfor at så mange som mulig skal få muligheten til å få med seg denne utstillingen. Tilsynet bidrar med midler til å gjøre dette til en vandreutstilling som ett ledd i sin satsing på å bekjempe ID-tyveri.

Utstillingen er laget av Norsk Teknisk museum i Oslo i samarbeid med blant annet Teknologirådet, Datatilsynet, NorSIS og Security Valley. Den er for tiden på turne til et utvalg Vitensentre rundt om i landet og blir stående i Tromsø frem til 22. juni.

I forbindelse med utstillingen inviterer Vitensenteret i Tromsø til åpen dag med temaet ID-tyveri søndag 26.04 og søndag 10.05. Disse dagene arrangeres det foredrag om temaet i slik at publikum både får muligheten til å lære mer om temaet og å stille ekspertene spørsmål.

Les mer om ID-tyveri her.

onsdag 22. april 2009

Den Nasjonale Realfagskonferansen

Den Nasjonale Realfagskonferansen arrangeres i år i Tromsø 25. - 26. mai, med arbeidstittel Realfagskonferansen 2009; Klima for realfagene - mangfoldige muligheter.

Den Nasjonale Realfagskonferansen har med suksess vært arrangert i Tromsø i flere år. 2003, 2004, 2005, 2006 (Internasjonal realfagskonferanse) og 2007. Den respektive Minister har ved samtlige anledninger foretatt den høytidelige åpningen og lagt frem sitt samtidsaktuelle realfaglige budskap. De ca. 250 deltagere bestående av lærere, forskere, næringsliv, skoleeiere og representanter fra ulike organisasjoner, - har evaluert hver enkel konferanse og slik bidratt til at ønsket tema og annet innhold har utgjort et dagsaktuelt program. Realfagsprisen deles ut, det er innslag fra et internasjonalt realfaglig ståsted og her foregår en kompetansedeling mellom næringsliv og skole med MNT-fagene i fokus. MNT fagene er matematikk, naturfag og teknologi.

Les mer på Realfagskonferansens nettsted, med informasjon om program og påmelding.

fredag 3. april 2009

Sommerens eksperimentklubb åpen for påmelding

Temaet på barnas eksperimentklubb er i år "Mini-etterforskerne tar saken". I løpet av uka skal barna lære ulike etterforsknings- og analyseteknikker som politiet bruker og tilslutt løse en sak.

Eksperimentklubben i sommerferien 2009 vil denne gangen være uke 26 (22.-26. juni) og uke 27 (29. juni-3. juli).

I år vil vi ikke ha eksperimentklubb for barn i august, fordi vi istedet skal ha en aktivitetsklubb for ungdom i denne perioden. Flere opplysninger om ungdomsklubben kommer etterhvert.

Påmeldingsfristen er 1. juni, og plassene fylles opp fortløpende. For påmelding, send inn påfylt påmeldingsblankett til post@nordnorsk.vitensenter.no.

torsdag 2. april 2009

Åpen dag søndag 5. april

Søndag 5. april, kl 12.00-16.00 inviterer Nordnorsk vitensenter til Åpen astronomidag

Det blir visning av film og annet i planetariesalen og ulike aktiviteter for hele familien som å lage fargeleggingsbok og fargelegge planetene, lage solsystemkort, stjernehjul, og solur mm.

Billett: kr 40,- for barn, voksne betaler barnebillett.

Program for visninger i planetariet
12.30 Hubblesnutter
13.00 Solas hjerte (film)
13.30 Livets opprinnelse (film)
14.00 Rundtur i solsystemet
14.30 Solas hjerte (film)
15.00 Livets opprinnelse (film)
15.30 Hubblesnutter

Teknologiinspiratørene inviterer til lærerkurs

Teknologiinspiratørene (Tek In) tilbyr lærerkurs i Tromsø 20.- 21.april. Tek In er et nytt nettverk som Naturfagsenteret deltar i, og er et ikke-kommersielt samarbeid som har til formål å bidra til økt rekruttering til MNT-fagene på alle nivåer. Et av tiltakene er å arrangere verksteddager i teknologi og design for lærere. Disse vil bli holdt 6 ulike steder i landet. Påmelding til kurset i Tromsø ligger nå ute. Førstemann til mølla...

Temaene er:

  • Vi bygger broer
  • 2D/3D modellering med GooglesketchUp
  • Vi bygger et hus og installerer noen elektriske komponenter
  • Legorobot
  • Elektronikk med lysdiodekart
  • Elektronikk med vi bygger bil
  • Kjemikurs "Vi lager en kosmetikkserie"
  • Mekaniske leker

Se Denne siden for mer informasjon og påmelding.